Starten met je eigen zaak: 6 tips voor beginnende ondernemers

10 juli 2016

Start uw eigen zaak

Heeft u ooit al gedacht om een eigen zaak op starten maar u weet niet hoe? Een goede voorbereiding verhoogt al zeker uw slaagkansen op de ondernemingsmarkt. Van de jaarlijkse startende ondernemers stopt maar liefst meer dan 30% hun activiteit binnen het jaar. De voornaamste reden hiervoor is dat vele ondernemers onvoldoende voorbereid zijn alvorens een eigen zaak op te starten. Om goed van slag te gaan alvorens uw zaak op te starten, is het belangrijk om volgende zaken in het achterhoofd te houden.

Denk goed na over uw inkomsten model

Het inkomstenmodel of revenu model van uw onderneming is de manier waarop uw inkomsten gaat genereren. Het is van cruciaal belang dat u een goed inkomstenmodel ontwerpt voor uw onderneming. Zonder inkomsten zal uw onderneming het echter niet lang overleven.

Denk multichannel

Bij het ontwikkelen van uw inkomstenmodel denkt u best na over meerdere inkomstenkanalen. Dit wordt ook wel multichannel of omnichannel genoemd. Vele startende ondernemers proberen al hun inkomsten te genereren via slechts één kanaal, waardoor ze slechts beperkte inkomsten genereren.

Enkel advertising vaak niet voldoende

Veel startende internetondernemers proberen enkel omzet te halen uit advertising. Terwijl dit kan werken voor sommige ondernemingen, is dit in het algemeen niet aan te raden. Denk na over meerdere bronnen van inkomsten.

Toets uw ideeën af met uw omgeving

Onderzoek toont aan dat mensen vaak minder kritisch staan ten opzichte van hun eigen ideeën dan de ideeën van anderen. Door uw ideeën af te toetsen met vrienden of familie krijgt u een andere kijk op de zaak en kan u problemen van in het begin in kaart brengen.

Vraag om hulp

Als ondernemer hebt u vaak een doe-het-zelf mentaliteit. Terwijl het goed is dat u zelf veel kan doen aan uw zaak, is het ook belangrijk dat u op zoek gaat naar partners of experten binnen uw domein die u kunnen verder helpen met uw zaak.

Maak een prioriteiten lijst

Time is money. In de wereld van het ondernemen is het belangrijk dat u de juiste beslissingen maakt omtrent wat u wel of niet gaat aanbieden van producten en diensten. Prioriteer daarom al uw activiteiten afhankelijk van de toegevoegde waarde die deze leveren voor uw onderneming en uw klanten.

Ten slotte kan u zich altijd informeren op de website van de Vlaamse Overheid, het Agentschap Innoveren en Ondernemen (www.vlaio.be), voor een concrete aanpak voor de start van uw eigen zaak.


Steeds meer bedrijven doen beroep op data-diensten partner

16 juli 2016

Data services steeds belangrijker voor Vlaamse ondernemingen

Data wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Met een jaarlijkse verdubbeling van de hoeveelheid bedrijfsdata, voelen steeds meer bedrijven zich dan ook genoodzaakt om een externe partner in te schakelen voor het beheren van deze data.

Vele IT-service providers zetten daarom ook in op Data-as-a-Service (DaaS). Deze trend zien we langzaam ook doorbreken in België en Vlaanderen. Voor 2017 wordt de omvang van de Belgische data-diensten markt geschat op 600-800 miljoen euro.

Deze data-diensten kunnen worden opgesplitst in:

Data cloud-Infrastructuur

Door de enorme toename van de hoeveelheid bedrijfsdata voelen vele bedrijven zoeken naar nieuwe storage mogelijkheden in de cloud. Bovendien zorgt de toename in ongestructureerde data ervoor dat bedrijven steeds meer op zoek gaan naar partners die de nodige infrastructuur kunnen bieden voor al hun data-behoeften.

Data management en Data Quality

De enorme toename in ongestructureerde data betekent ook dat veel data kwaliteit steeds belangrijker wordt. Bovendien zorgen steeds meer verschillende bronnen van data ervoor dat data steeds moeilijker bij te houden is in een traditioneel data warehouse.

Advanced Analytics

Door traditionele databronnen, afkomstig uit bijvoorbeeld operationele systemen te combineren met nieuwe databronnen (Internet-of-Things) kunnen bedrijven al snel tot nieuwe inzichten komen. Omdat bedrijven vaak niet over de juiste capabiliteit beschikken, bieden IT service providers daarom steeds vaker diensten aan voor Advanced Analytics.

Applicatieontwikkeling en Internet-of-Things

De meeste informatica giganten zijn het eens over Internet-of-Things (IoT) als één van de belangrijkste drijfveren van Big Data. IT dienstverleners spelen hierop in door diesten aan te bieden i.v.m. Internet-of-Things, hetzij End-to-End oplossingen (E2E), hetzij applicatie-ontwikkelingsdiensten. Voorbeelden van bedrijven die sterk inzetten op IoT in België zijn IBM, Google en SAS.

Data-integratie

Data-integratie wordt steeds moeilijker. Verschillende databronnen en data-strorage systemen hebben andere vereisten. Wanneer een bedrijf gegevens vanuit een relationele database wilt gaan vergelijken met ongestructureerde gegevens die bijgehouden worden in een niet-relationele database, komt men al snel voor uitdagingen te staan. Hierdoor gaan bedrijven opzoek naar nieuwe oplossingen en technieken om soepel om te gaan met data-integratie.

Data beveiliging

Door de toenemende diversiteit aan data-bronnen en de transitie naar cloud, is het voor vele bedrijven belangrijker dan ooit dat hun data goed beveiligd is. Vooral banken, verzekeringen en telecom operatoren zetten daarom steeds meer in op data beveiliging.